G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

måndag 21 februari 2011

Equiterapi

Har testat något nytt för oss.
Igår körde vi vår 5-åriga hingst Pjakkur till Frösö Hästgård för ett besök hos Equiterapi och veterinärstationen Thorslunda Gård som var tredje vecka besöker Frösön för att reparera hästar.
Någon månad innan avelsbedömningen i juni förra året så tappade plötsligt Pjakkur sina rörelser och blev allmänt stel och klumpig. Vi trodde att han som unghingst hade tappat gnistan och var mentalt trött efter all träning. Ridbedömningen blev rätt dålig och vi tog av honom skorna, slängde honom till Maarit och Leif på hingstbete. Sedan har han gått med unghingstarna ända fram till i mitten av januari.
På med nya skor och träningen startades upp. Efter ett par veckor när ridningen kom igång så var det samma stela, osmidiga häst som i våras. Dessutom öm över ryggen.
 Hittade då detta alternativ på behandling via kontakter och bokade snabbt en tid.
Mycket riktigt, hästen har dragit på sig en skada i ryggen som har resulterat i låsningar i bäckenet samt lite andra defekter. Efter 2 timmars undersökning, akupunktur och behandling kunde vi se en häst i longering med ett helt annat rörelsemönster. Facinerande!
Pjakkur ska få en behandling till om tre veckor och sedan ska han förhoppningsvis vara återställd.
Låter ju helt fantastiskt om det funkar så.
Framför allt är jag så otroligt glad över att ha fått en förklaring till varför en häst med jätteflotta gångarter plötsligt ser ut som någon av våra äldsta ridskolehästar. Att veta att vi har en superflott häst, men bedömningssiffrorna säger något helt annat är rätt jobbigt när man inte vet orsaken.
Det viktigaste av allt är i alla fall att hästen blir frisk och slipper ha ont någonstans, så jag ser med spänd förväntan fram emot slutresultatet av denna behandling.

2 kommentarer:

  1. Kan det månne vara Ingebjörn som har haft handpåläggning av pållen? Då kan jag bara gratulera att Ni har kommit i kontakt med Sverige bästa inom sitt område. Ingebjörn och sambon Anna har hjälpt många hästar. Har själv använta Anna i 5 år.
    Kram, kram Carina Jöers

    SvaraRadera
  2. Jajamän, det är det. Kanonduktig. Otroligt glad över att ha hittat detta.

    SvaraRadera