G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

fredag 18 oktober 2013

Klass 1 premie avelssto

Fina fina Muska frá Keldudal kommer att få en utmärkelse i form av 1:a premie som avelssto!
För att få detta så måste hon ha minst 110 i BLUP och ha fem bedömnda avkommor.
Vi köpte Muska redan år 2000, då tävlades hon en del samt bedömdes in i första klass 2001. Året efter bedömdes hon om och höjde sin bedömdning till totalt 8.13, med 8.28 för ridegenskaper. Hon betäcktes med Randver frá Nyjabae som vi också ägde vid det tillfället.
Den betäckningen resulterade i Mjölnir från Aspås (Den hingst som hade flest ston 2012....)
Mjölnir fick en fin andraklass bedömning med 1:a klass exteriör.
Efter honom kom de på ett pärlband, den ena finare än den andra. Máni från Aspås 1:a klass, Idun från Valne, högt 2:a klass, Pjakkur från Valne, med 1:a klass ext. Kiljan från Valne, obedömd men jättefin och sedan pricken över i:et. Hrimnir från Valne Gård som blev tredje högst bedömda 5-åriga hingst i världen 2013!
Man kan lugnt säga att Muska är ett fantastiskt avelssto och förtjänar verkligen sitt pris.
Vi har fyra yngre avkommor efter henne varav en är inriden och under träning (4 år) Bassi från Valne Gård e. Ómur frá Féti
Aron från Valne gård som är efter Ardur frá Lundum (3 år) precis påbörjad. Thóra från Valne Gård e. Thór från Järsta (1 år) samt sommarens lilla snygging Diljá från Valne Gård e. Döggvi frá Ýtri Baegisá.
Nu är den vackra Muska 21 år gammal och betäckt med Döggvi igen, spännande ska det bli!
Denna ståtliga dam är en fantastisk individ på många sätt, dels var hon en superrolig ridhäst. Villig och fartfylld men aldrig galen. Hon lyssnade och lydde.. Som avelssto har hon skött sig exemplariskt varje år. Blivit dräktig på två språng, problemfri dräktighet och  lugna fina förlossninger som hon har skött helt själv.
Muska har en integritet och en värdighet som jag inte har sett hos någon annan häst. Hon fjäskar aldrig för någon, är drottningen i flocken utan att behöva göra väsen av sig och är bara så cool. Hon har dessutom nedärvt sitt otroliga lynne till alla sina avkommor.
Stort Stort Grattis till vår fina Muska!

Stort stort Tack till Maarit och Leif på Jemthagen som är Muskas "fosterföräldrar" sedan flera år tillbaka. Dessutom är det Maarit som har superkoll på allt detta med Blup, premier och avelsbedömda hästar.... Själv hade jag ingen aning om detta :)

1 kommentar:

  1. Vilken ära att få vara fosterförälder till det stoet. Stort grattis!!!

    SvaraRadera