G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

onsdag 11 mars 2015

Skitless på baciller..

För andra gången inom ett år har vi blivit tvungna att isolera vårt stall på grund av smitta.
I början av december fick vi besked om att en träningshäst som kommit till oss ett par veckor tidigare hade kvarka i sitt stall söderut. HJÄLP!! är första och största tanken.
I princip samma veva insjuknar ett par hästar i feber och snor...
Vi stänger hela gården och försöker upprätta alla smittrutiner igen, samtidigt som vi ringer in distriksveterinärerna för provtagningar.
Man tar prover på de sjuka hästarna, analyserar och kommer fram till att det inte är kvarka utan bara en vanlig ofarlig snuva. Vilken lättnad!
Vi bestämmer oss ändå för att isolera hästarna och inte föra ut eller ta emot andra hästar.
Veckorna rullar på och en efter en häst insjuknar i samma symptom, feber, lite snoriga och lite aptitlösa för att sedan efter 5-6 dagar tillfriskna.
När i stort sett alla hästar  har haft eländet så blir en av de sista smittade hästarna mycket sjukare än de andra och det upptäcktes varbölder i svalget. Jävlar!!!! Hit med veterinärerna igen, skär upp och ta prov..
Kvarka konstaterad! Där brast det ytterligare en sträng på min redan hårt spända lyra med fler brustna strängar.... Det kändes som att nu ger jag upp hela hästeriet - säljer och flyttar.
Vi var ju inte helt överens om detta jag och min man, så att vi bor faktiskt fortfarande kvar och konstaterar att det här är sådant som händer i ett stort träningsstall och att det faktiskt inte är jordens undergång....
Men det är såklart jättetråkigt och framförallt jobbigt. Stora intäktsbortfall i samband med stora kostnader för veterinärer och provtagningar.
Nu har i princip alla hästar haft smittan och tillfrisknat. Stallet är fortfarande isolerat i väntan på att karenstiden går ut. Vi måste också sanera alla stallarna innan vi kan ta emot hästar igen.
Roligare kan man ha det under vinterhalvåret.
Om man nu ska se något positivt i detta så är det väl att det återigen hände under en icke tävlingssäsong.
Glada är vi också att vi återigen var snabba och noggranna med att isolera, så att vi inte spred detta vidare runt om i länet.
Nu vet vi att kvarkan härjar rätt ordentligt runt om i Sverige, men hoppas verkligen att ni alla andra hästägare slipper den!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar