G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

fredag 28 februari 2014

Envis bacill

Ett envist virus härjar runt i vårt stall...
Sedan två veckor tillbaka har häst efter häst insjuknat i feber och dålig aptit.
Hängigheten och febern håller i sig 1-4 dagar för att sedan helt avta och hästen är pigg som en mört igen.
I dagsläget har åtta hästar trillat dit och alla dessa åtta har repat sig.
Vi har haft distriksveterinärerna på plats några gånger för att kolla läget och för att ta prover, vi vill ju gärna veta vad det är.
I går fick vi svar från SVA och där har man kunnat utesluta alla farliga virus. Eftersom det finns hundratals olika virus så går det inte att fastställa vad det är, men det är i alla fall en lindrig sort.
Hur som helst så är stallet satt i karantän och så kommer det att förbli ända till det har gått tre veckor efter att sista häst visat symtom.
Man kan väl säga att det är tur i oturen att detta kommer nu och inte i maj. Hästar utan symtom tränas precis som vanligt och avbrottet för de sjuka hästarna blir heller inte särskilt långt.
För oss är det en självklarhet att man håller sig till de lagar och regler som finns, dvs att verkligen isolera och vara tydlig och öppen med hur läget är. Ingen större mening med att börja leta syndabockar som ev. har förorsakat smittan. Däremot önskar man att alla anläggningar och stall skulle ha samma rutiner och säkerhetstänk, då skulle detta inte förekomma särskilt ofta.
Onekligen är det också bra att bli påmind om hur sårbar man är med stor hästverksamhet. Alla bör nog titta över sina rutiner med jämna mellanrum, för det är lätt att bli slarvig när allt bara rullar på.
Om man vill veta vilka lagar och regler som gäller för hygien och smittor i stallar kan man gå in och läsa på jordbruksverkets hemsida.
Från 1 september 2013 finns bl a nya regler för stallar som har besöksverksamhet. Viktigt!
Till alla er som har träningshästar hos oss kan jag lugnt meddela att ingen av dessa har insjuknat ännu. Om de skulle bli sjuka så kommer de att få både vård, medicin och kärlek :)
Om de inte kan hämtas hem i avtalad tid så kommer vi självklart inte skinna er på pengar, vi gör någon form av självkostnadspris för uppstallning.
Nu håller vi bara tummarna för att det inte insjuknar fler hästar, för då är vi snart på banan igen!
                                              

onsdag 26 februari 2014

Guldkant på tillvaron

Denna helg har varit en upplevelse! 6 glada "tjejer" från både Norrland och Västkusten samlades i Odense för att ha en riktig tjej - häst - party helg...
VIP bord bokat på World Toelt.
Det är en superhäftig tävling som går inomhus i en stor idrottsarena, i mässhallen bredvid är det marknadsgata, restauranger samt framridning av hästar. Allt i en enda skön mix...
I år var det femte året i rad som jag besöker denna tävling, men det var det första året jag var där enbart som publik.
Rätt behagligt,  men ändå en konstig känsla att inte vara lagledare åt mina tjejer. Den rollen har jag från och med i år lämnat över till Lars af Klintberg.
Nu kunde jag ändå inte låta bli att agera galen hejarklack och peppa tjejrna lite. De är ju så himla goa och dessutom superduktiga.
I år red de till sig en delad seger med Tyskland, Hurra !
Förutom detta så såg vi fantastiska hästar och shower. Töltfinalen var helt sagolik och där imponerade Unn Kroghen med sin "Hrappentuss", så otroligt bra de har blivit! Johan Skulasson och Hnokki vann ganska stort och deras visning var som vanligt nästan overklig för oss hobbyryttare, magiskt!
Frauke Schenzel på stoet Óskadis vann fyrgången och vore jag oändligt rik så skulle jag betala hur mycket som helst för det stoet.
God mat och gott vin tillsammans med bästa platserna (vi kunde faktiskt klappa hästarna på rumpan när de fräste förbi, men det gjorde vi inte....) ett härligt tjejgäng, massor av skratt och lite shopping på det - svårslaget...
Kan varmt rekommendera detta som en liten semesterweekend, jag åker mer än gärna tillbaka nästa år!
Guldkant....
Häftigt ekipage med superfin töltvisning


Blå Gul hejarklack hjälpte till seger!

tisdag 11 februari 2014

Premiärturen

Igår reds Sproti för första gången sedan den 24 juli, den dagen han insjuknade i denna mystiska sjukdom.
Resan därifrån har varit lång och kantad av hopp och förtvivlan och väldigt mycket sorg.
Det var otroligt skrämmande den dagen vi satte ut cortisonet för det var då vi skulle få svar på om sjukdomen var kronisk eller botad.
Peppar peppar ta i trä, men i dagsläget är Sproti fräsch, pigg och med bra värden rakt igenom.
Det är fortfarande för tidigt att säga om han blir helt återställd eller om sviterna av sjukdom och medicinering har påverkat hans kropp för all framtid.
Vi kan bara hålla tummarna och följa honom dag för dag. I vilket fall som helst så mår han bra och trivs med livet, och den vetskapen räcker långt.
Om han inte kan tävlas mer så får vi leva med det, då får han bara vara gårdshäst och tillbringa resten av livet som en pensionerad "old hero" tillsammans med frugan (Emma frá Hlemmiskeidi)
Första ridturen gick i alla fall strålande och Sproti var pigg och på hugget.
Svårt att säga vem som hade roligast - hästen eller ryttaren?

måndag 10 februari 2014

Mera måbra aktivitter..

För att öka på denna härliga känsla av att vara på hugget så bär det snart iväg på en superrolig trip till Danmark.
Vi är sex stycken glada brudar ("tanter") som åker till World tölt i Odense.
Där ska vi titta på fina ekipage, äta och dricka gott vid ett förbeställt VIP bord, shoppa och bara ha det riktigt bra!
Flyger härifrån nästa torsdag och kommer hem söndagkväll.
Jag har varit på denna tävling fyra år i rad, men då som landslagsledare till vårt ungdomslandslag. Den här gången är jag där helt och hållet i egenskap av hästnörd och festprisse.
Det ska ändå bli jätteroligt att heja fram tjejerna i lagkampen. Det är ju faktiskt fortfarande "mina" tjejer litegrann:)
Längtar!!

Kurs och spark i röven...

I helgen har det varit tvådagars ridkurs på Wången anordnad av Gneisti.
Det var en sådan här mysig kurs som är full med måbrainslag. All inclusive...
Ett späckat schema fyllt med ridning, god mat på wärdshuset, go´fika från Wedemarks, massage, SPA bad i balja samt bastu och relax.
Middag med gott vin och härligt umgänge på kvällen.
Allt detta är balsam för själen, dock inte balsam för mina ljumskar och ben...
Eftersom jag inte har suttit på en häst sedan i början av december så blev min kropp milt sagt överansträngd.
Träningsvärk major!!!
Nåja, är huvudet dumt så får kroppen lida.. det är ju ett känt begrepp. I alla fall så var det väldigt behövligt för mig att få en kickstart i ridningen. Jag måste ta mig i kragen och sätta igång.
All ridinspiration har varit som bortblåst, dessutom har jag jobbat jättemycket, varit konstant förkyld sedan november och på detta en två veckors semester.
Tack alla snälla goa stallkompisar som motionerat min häst.
Men nu jäklar är jag taggad. Hästen skötte sig exemplariskt på kursen och jag är supernöjd, till och med med mig själv :)
Min yngsta dotter Emelie var också med på kursen i lördags och är lika taggad hon,... Härligt!
Nästan alla som var med och kursade har ridit kurser regelbundet under hösten och vintern. Det är så otroligt roligt och se vilket utveckling det har blivit på alla. Här kan man verkligen se att träning ger färdighet...
Min fina fina häst Kolskeggur. Just nu värd sin vikt i guld! (Kan låta annorlunda i morgon...)


Emelie och Hula


Rutinerade kurshunden Tina hittar såklart fullt med uppmärksamhet på läktaren...

fredag 7 februari 2014

Med fokus på "fötter"

Nu har Gummi avklarat sin fjärde innevecka på Wången i utbildningen till fysiologisk hovslagare.
Högskoleutbildningen som pågår i ett år har sex veckor jämt fördelade över året då eleverna är på Wången och skor, smider och pluggar för glatta livet. Däremellan är det självstudier på hemmaplan.
Jag har förstått att det är väldigt intressant, för det mesta fokus ligger nu på alla hästars hovar, benställningar och hur man kan förbättra gången med sulor här och uppbyggnader där.  Jag fattar absolut ingenting, men alla våra hästar är utomordentligt välskodda och allas hovar ca 120 st hovar på gården är väl genomundersökta och analyserade....

För tillfället är det två unghästar som är denna peridens projekt. Ett tvåårigt sto samt en tvåårig hingst. Båda hästarna fick följa med till Wången för att vara studiematerial, och både var väldigt intressanta.
Det tvååriga stoet som är vår egen uppfödning har en deformerad framhov. Detta är helt och hållet maestros eget fel som har slarvat med verkningen och låtit det gå för lång tid. Under sommar perioderna har hon dessutom klampat runt i naturhagar och dragit på sig ett par hovbölder som är utläkta. Vissa hästar har känsligare hovar än andra - ännu viktigare med regelbunden hovvård.
I alla fall är lilla Gerpla ordentligt verkad och skodd på sina framhovar med specialsmidda skor och med en uppbyggnad på insidan av höger framhov. Detta hjälper hoven att växa tillbaka i rätt vinkel.
Den lille hingsten har välskötta fötter men han har en mycket speciell hovväxt. Hoven växer rakt nedåt och breddar inte. På fackspråk kallas det visst för "bockhov". Gummi ska göra en specialstudie på denna hästen och undersöka genetiskt hur det ser ut.
Tydligen har hans mamma likadan hovväxt.
Det betyder inte att hästen på något sätt har sämre hovar, men det kräver kanske en speciell verkning och skoning framöver.

Det är ett stort ämne men nog så viktigt och det känns bara jätteroligt och spännande att vi får denna kompetens på gården.
Om Gummi nu klarar sin examination i juni så blir han av Jordbruksverket godkänt fysiologisk hovlagare, vilket innebär att får lägga sjukbeslag och göra specialskoningar på hästar med skador och problem. Han lär sig också väldigt mycket om balansskoning vilket är intressant på vår hästras.

Välkommen att ringa om du vill ha en hovslagare med specialistkompetens :)


Gerplas framhovar innan behandling
Gerplas hovar efter behandling och skoning


Visirs hovar s.k "bockhov" (ser ut som bakhovar)


Finn fem fel.....  ha ha