G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

fredag 28 februari 2014

Envis bacill

Ett envist virus härjar runt i vårt stall...
Sedan två veckor tillbaka har häst efter häst insjuknat i feber och dålig aptit.
Hängigheten och febern håller i sig 1-4 dagar för att sedan helt avta och hästen är pigg som en mört igen.
I dagsläget har åtta hästar trillat dit och alla dessa åtta har repat sig.
Vi har haft distriksveterinärerna på plats några gånger för att kolla läget och för att ta prover, vi vill ju gärna veta vad det är.
I går fick vi svar från SVA och där har man kunnat utesluta alla farliga virus. Eftersom det finns hundratals olika virus så går det inte att fastställa vad det är, men det är i alla fall en lindrig sort.
Hur som helst så är stallet satt i karantän och så kommer det att förbli ända till det har gått tre veckor efter att sista häst visat symtom.
Man kan väl säga att det är tur i oturen att detta kommer nu och inte i maj. Hästar utan symtom tränas precis som vanligt och avbrottet för de sjuka hästarna blir heller inte särskilt långt.
För oss är det en självklarhet att man håller sig till de lagar och regler som finns, dvs att verkligen isolera och vara tydlig och öppen med hur läget är. Ingen större mening med att börja leta syndabockar som ev. har förorsakat smittan. Däremot önskar man att alla anläggningar och stall skulle ha samma rutiner och säkerhetstänk, då skulle detta inte förekomma särskilt ofta.
Onekligen är det också bra att bli påmind om hur sårbar man är med stor hästverksamhet. Alla bör nog titta över sina rutiner med jämna mellanrum, för det är lätt att bli slarvig när allt bara rullar på.
Om man vill veta vilka lagar och regler som gäller för hygien och smittor i stallar kan man gå in och läsa på jordbruksverkets hemsida.
Från 1 september 2013 finns bl a nya regler för stallar som har besöksverksamhet. Viktigt!
Till alla er som har träningshästar hos oss kan jag lugnt meddela att ingen av dessa har insjuknat ännu. Om de skulle bli sjuka så kommer de att få både vård, medicin och kärlek :)
Om de inte kan hämtas hem i avtalad tid så kommer vi självklart inte skinna er på pengar, vi gör någon form av självkostnadspris för uppstallning.
Nu håller vi bara tummarna för att det inte insjuknar fler hästar, för då är vi snart på banan igen!
                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar