G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

fredag 7 februari 2014

Med fokus på "fötter"

Nu har Gummi avklarat sin fjärde innevecka på Wången i utbildningen till fysiologisk hovslagare.
Högskoleutbildningen som pågår i ett år har sex veckor jämt fördelade över året då eleverna är på Wången och skor, smider och pluggar för glatta livet. Däremellan är det självstudier på hemmaplan.
Jag har förstått att det är väldigt intressant, för det mesta fokus ligger nu på alla hästars hovar, benställningar och hur man kan förbättra gången med sulor här och uppbyggnader där.  Jag fattar absolut ingenting, men alla våra hästar är utomordentligt välskodda och allas hovar ca 120 st hovar på gården är väl genomundersökta och analyserade....

För tillfället är det två unghästar som är denna peridens projekt. Ett tvåårigt sto samt en tvåårig hingst. Båda hästarna fick följa med till Wången för att vara studiematerial, och både var väldigt intressanta.
Det tvååriga stoet som är vår egen uppfödning har en deformerad framhov. Detta är helt och hållet maestros eget fel som har slarvat med verkningen och låtit det gå för lång tid. Under sommar perioderna har hon dessutom klampat runt i naturhagar och dragit på sig ett par hovbölder som är utläkta. Vissa hästar har känsligare hovar än andra - ännu viktigare med regelbunden hovvård.
I alla fall är lilla Gerpla ordentligt verkad och skodd på sina framhovar med specialsmidda skor och med en uppbyggnad på insidan av höger framhov. Detta hjälper hoven att växa tillbaka i rätt vinkel.
Den lille hingsten har välskötta fötter men han har en mycket speciell hovväxt. Hoven växer rakt nedåt och breddar inte. På fackspråk kallas det visst för "bockhov". Gummi ska göra en specialstudie på denna hästen och undersöka genetiskt hur det ser ut.
Tydligen har hans mamma likadan hovväxt.
Det betyder inte att hästen på något sätt har sämre hovar, men det kräver kanske en speciell verkning och skoning framöver.

Det är ett stort ämne men nog så viktigt och det känns bara jätteroligt och spännande att vi får denna kompetens på gården.
Om Gummi nu klarar sin examination i juni så blir han av Jordbruksverket godkänt fysiologisk hovlagare, vilket innebär att får lägga sjukbeslag och göra specialskoningar på hästar med skador och problem. Han lär sig också väldigt mycket om balansskoning vilket är intressant på vår hästras.

Välkommen att ringa om du vill ha en hovslagare med specialistkompetens :)


Gerplas framhovar innan behandling
Gerplas hovar efter behandling och skoning


Visirs hovar s.k "bockhov" (ser ut som bakhovar)


Finn fem fel.....  ha ha

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar