G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

torsdag 22 november 2012

Lärorik lördag

I lördags hade LRF i samarbete med Wången ett seminarium för lönsamt hästföretagande.
Det är väl verkligen ett ämne som man vill kunna allt om, jag känner mig mer som en expert på olönsamt häsföretagande....
Dagen började med en föreläsning om hästens välfärd. Ett ämne som för oss allra flesta är en självklarhet men dock inte för alla.
Det finns säkert många rötägg runt om i världen som behandlar både hästar och andra djur väldigt illa. Jag tror i alla fall att det är nyttigt att då och då bli påmind om hur viktigt detta är!
En mycket intressant information om Aktiv grupphästhållning (Active horse eller Active stable) Det här intresserade mig väldigt mycket.
Tänk att ha som en gigantisk "dagisgård" för alla hästar huller om buller, men med sådana välplanerade och stora ytor så att de inte behöver bråka. Torra fina ligghallar, datastyrda foderstationer och anlagda ytor överallt som lätt mockas av med en liten traktor...
Fatta vilken arbetsbesparing! Så många extra timmar i soffan med gott samvete...
Skämt åsido så skulle det dra ner kostnaderna rejält både på foder, strö och arbetskarft. Den största vinningen skulle ända vara friskare och nöjdare hästar. Initialkostnaden för detta ligger på ca 2,5 miljoner. Det känns som att det mesta jag vill ha kostar sisådär 2,5 miljoner (typ ridhus..) Men visst är det väl roligt att drömma och skissa på hur man skulle vilja ha det.
Dagen fortsatte med nyttig information om personförsäkringar....slarvas kaske ofta med.
Efter den galet goda lunchen så var det dax för Gummi och Valne Rehab & Spa att presentera sig.
Gummi hade en liten riduppvisning i ridhuset med en nybadad och nyklippt vit Döggvi. Han är ju bra jäkla snygg... (Tänkte i första hand på Döggvi, men Gummi är inte så pjåkig heller när han är nybadad och nyklippt...) Under ridningen berättade han lite om sig själv och hur han har byggt upp sin verksamhet. Berättade också lite om tänket kring träning av häst.
Efter ett par rätt lyckade passrepor så var det dax att presentera den nya storsatsningen, Rehab. Detta gjordes tillsammans med Wångens marknadschef Ronny Wicksell samt veterinär Ulf Hedenström och hovlsagare Daniel van Der blij.
Det känns som att folket på läktaren uppfattade detta mycket positivt och att de verkligen trodde på satsningen. Första steget i marknadsföringen avklarad!
Efter detta så berättade Ulf Hedenström om det stora projekt som Wången har gjort på 16 travhästar som har fodrats enbart med grovfoder med högt näringsvärde och gått ute på lösdrift.
Spännande projekt som har pågått i två år och som visar att dessa hästar har presterat lika bra och utvecklats lika bra som hästar som fått massor med kraftfoder och stått på stall. Dagen avslutades med gott fika och jag åkte hem nöjd och med massor av inspiration.

Vackra vita hingsten och "prinsen" på ryggen...

                                                                 Ulf Hedenström visar projekthästarnas lösdrift

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar