G Einarsson Islandshästar är auktoriserad anläggning, ridskola och B-tränarstation och även Säker hästgård.

onsdag 14 november 2012

Småttingar på tillväxt

Vi har i dagarna fått vårt egna grovfoder analyserat.
Det är inte jättemycket mark som vi tar hö på men tillräckligt för att klara det egna behovet av hösilage. Ridhästarna får en mix av hösilage och torrhö, vilket gör att vi köper torrhö av vår granne som är otroligt duktig på foder.
I alla fall så lämnade vi in vårt hösilgae för analys och gud vet vad dessa marker är gödslade med??
Vi hade ett värde på smältbart råprotein av 91g/kg TS och 10,9 MJ/kg Ts. Torrsubstansen var på 84%
Min första tanke var - shit nu övergöder vi unghästarna med protein och energi... What to do?
Idag har jag gjort foderstater så det står härliga till och bara fått det konstaterat att fodret är perfekt. Alla andra värden såsom kalcium, fosfor, kalium, magnesium mm var också helt rätt för dessa ynglingar som är på tillväxt.
Så jäkla skönt!
Det är en skön känsla att veta att man har ett bra grovfoder, att speciellt unghästarna som ska växa och musklas får den näring och det protein de behöver.
I och för sig får man ändå vara uppmärksam på hullet så att de inte blir för tjocka, vilket är svårt när de har fri tillgång på mat. (Lyckostar)
Igår när jag var ute hos dem så var maten slut, tråkigt läge... men det som händer då är att då leker de och rör sig mycket mer.
Det är ju väldigt trist att stå och stirra på en tom matplats. Därför är det nog inte helt galet att låta det vara tomt några timmar mellan balarna. Dels petar de i sig det sista i fodertunnan och dels får de sysselsätta sig lite.
Här leker de förmodligen "så går vi runt kring en enrisesnår...." det såg ut som någon form av mix mellan dans kring granen och tittut...

1 kommentar:

  1. Josefine Ståhl Kornerup3 december 2012 02:05

    Den där musblacken ser bekant ut!!! Han tackar och bockar för det fina hösilaget, och hans matte hoppas att det ska göra honom lite bredare över bogar och bröstkorg... :-)

    SvaraRadera